Майски изненади за неустоима коса >Виж тук< ✆0700 20 826 / 0876 816 333

BGN
  • EUR
  • BGN
Най-добрите Марки

0

Вижте всички статии

Кератинът – строителният компонент на нашата коса!

Кератинът – строителният компонент на нашата коса!

КАКВО Е КЕРАТИН

Кератинът се съдържа в нашата кожа, ноктите, зъбите и косата. В състава на този протеин влизат аминокиселини, които образуват разнообразни съединения, придаващи на кератина уникални свойства – той може да стане, както мек (по детски къдрава и мека коса), така и плътен (в правите дълги коси).

Кератинът се явява най-важният градивен елемент на нашата коса и от състоянието му зависи нейното здраве. Коса, наситена с кератин, изглежда силна, гъста и лъскава. От ARLEN.BG ще ви запознаем с тази ценна съставка.

В космената луковица се съдържат специални клетки (кератиноцити), които синтезира това вещество, освен това, кератинът влиза в състава на външния слой на косъма. Кутикулата на косъма предпазва косата от вредното въздействие на външни фактори; именно благодарение на кератина тя плътно покрива косата и я предпазва от жаркото слънце, студ и вятър, от отрицателното въздействие на пресата, машата, сешоара, от разрушаване при химическо къдрене или боядисване.

 

КЕРАТИНЪТ В РАЗЛИЧНИТЕ ТИПОВЕ КОСА

Климатичните условия на региона, в който живее човек, внасят корекции в природното съдържание на кератина в косата. Например, жителите на Африка притежават меки буйни коси, способни да създадат въздушен слой, защитаващ главата от слънчево прегряване. В такива коси се съдържа 85% от протеина, наречен кератин. Сред европейците съдържанието на кератин в косата е повече от 89%, а при азиатците – до 95%, тъй като за тяхната коса е необходима плътна кератинова защита поради суровия климат с бързи промени в температурите и силните ветрове.

Освен това, по-тъмните по рождение коси съдържат повече кератин, отколкото светлите, които лесно отразяват слънчевите лъчи. И, естествено, в правите коси този елемент е повече, отколкото в къдравите, които предполагат мека структура на кутикула с ниско съдържание на кератин.

 

НЕДОСТИГ НА КЕРАТИН

При липса на тази съставка кутикулата (външната обвивка) на косъма става крехка и пореста. В резултат на това тя не задържа влагата, а косата става чуплива, късаща се и суха. Когато количеството на кератин в косата намалява, люспичките на косъма не прилепват една до друга плътно, поради което косата изглежда безжизнена и отпусната, оплита се, лошо се поддава на оформяне, а връхчетата се разделят.

 

ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕДОСТИГ НА КЕРАТИН В КОСАТА

Недостиг в организма на кератин се получава от отрицателното въздействие, както на външни, така и на вътрешни фактори.

Към външните фактори можем да отнесем:

✓ честото излагане под жаркото слънце или на студ, както и силен вятър без използването на шапки и/или защитни средства за коса; 

✓ честото използване на стегнати гумени ластици, шноли, фиби в прическата, от които косата се изтощава;

✓ използването на горещите маша, преса, сешоар;

✓ честото боядисване и химическо къдрене, особено с нискокачествени продукти;

✓ продължително носене на плитки, плитчици, расти, които силно опъват косата.

Към вътрешните фактори се отнасят състоянието на нашето здраве, както физическо, така и психическо. На недостига на кератин в организма влияят продължителен стрес, неправилно хранене, строги диети, липсата на физическа активност, хронични заболявания и др.

 

КАК ДА СИ НАБАВИМ КЕРАТИН В КОСАТА?

За да произвежда достатъчно кератин, организмът трябва да получава необходимото количество микроелементи, които допринасят за производството на аминокиселини, влизащи в състава на протеина, наречен кератин. Тези микроелементи са силиций, сяра и азот, които се съдържат в животинските белтъци – мляко и млечни продукти, месо, птици, риба. Освен това, витамин В6 помага за изработване на кератин и значително ускорява обмяната на протеини. Основните му доставчици за организма са соя, черен дроб, ядки.

А плодовете и зеленчуците допринасят за бързото усвояване на микроелементите и тяхното разграждане до аминокиселини, от които се получава кератин.

Също така – за попълване на кератиновия състав на косата е възможно да се преминат специални салонни процедури. Най-популярният днес е кератиновото изправяне, по време на което косата интензивно се насища с кератин и се изправя под въздействието на висока температура. В резултат на това косата става силна, блестяща и еластична. Ефектът от процедурата се задържа от 3 до 6 месеца.

 

КОЗМЕТИКА С КЕРАТИН

Световните производители на козметика непрекъснато разработват разнообразни продукти за грижа за косата на основата на кератин. Благодарение на тях косата се насища с хранителни вещества и възстановява структурата си.

Например, шампоан с конски кератин укрепва косата, защитава я от падане, придава блясък и плътност. Шампоан с протеини перфектно възстановява косата, попълва увредената структура, изравнява водно-протеиновия баланс. Ако имате отслабена и изтощена коса, опитайте с регенериращ шампоан: в състава му влиза хидролизиран кератин, който осигурява на косата оптимално възстановяване.

Освен това, дори и щастливите притежателки на здрава коса могат да използват маски на базата на кератин. Те активно хидратират, подхранват и заздравяват косата.

Съществува голям избор на козметика, но избирайте само доказани производители, професионални продукти, не пестете от здравето на косата си. Нейното състояние, а следователно и вашата красота зависят в голяма степен от качеството на продуктите и грижите за нея.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • joomlapostcutnojs
    <a target=\"_blank\" href=\"http://bysws.ru\"><img src=\"http://s018.radikal.ru/i501/1701/c6/ec64f3e728a9.jpg\"></a><br> <p> \r\n<h1>Тестовый прогона для проверки нового модам по новой баз</h1><br> \r\nпрогон ведётся с \"засвеченного\" IP и с мылом на mail.ru<br> \r\nмаркер 2bo6sqQl6C<br> \r\n<b>дата прогона 9 мая 2017 годда.</b><br> \r\n<a href=\"http://bysws.ru/info/articles.html\">Рахмещено модам \"ARTICLES & Joomla k2 by SwS\"</a>(версия от 05.05.201 7 г.)
    Отговори ›
«1»

Подари си красота със съветите ни...

 Защо да изберете нас?

 

- Ние работим с официалните вносители
 
 
- Право на преглед преди плащане
 
- Експресна доставка
 
- Подарък към поръчката
 
- 30 дни право на връщане
 

Помощ за клиента

 

 
 
 
 
 
 
 

Арлен с грижа за околната среда